Erişimin Engellenmesi Nedir ? – İnternet Sitelerine Erişimin Engellenmesi Nasıl Yapılıyor ?
Erişimin engellenmesi, 5651 s. Kanun’da ‘’Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe(URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesi‘’ şeklinde tanımlanmıştır. Erişimin engellenmesi esasında, omurgayı ilk elden veya kiralamak suretiyle işleten erişim sağlayıcı İSS’lerin, işlettiği omurga üzerinden geçen internet trafiğini engellemesi ve abonelerin engelli içeriklere ulaşamamalarını sağlamasıdır. Erişim sağlayıcı haricindeki İSS’lerin kendi işlettikleri internet ortamlarına(site vb.) dair yaptıkları filtrelemeler ise erişimin engellenmesi olarak adlandırılmaz.
Pek çok teknik yöntem ile erişim sağlayıcıların, bir internet ortamına abonesinin erişimini engellemesi mümkündür. Ancak 5651 s. Kanun’da bu yönde uygulanacak yöntemlerin; alan adı, IP adresi, URL bazlı engelleme ve benzeri yöntemlerden biri olması şart koşulmuştur.
Erişim engelleri temelde ikiye ayrılır. İSS bütün bir site/uygulamaya erişimi engelleyebileceği gibi URL/içerik bazlı bir engelleme yöntemi ile salt bir içeriğe veya sitenin/uygulamanın bir kısmına da erişimi engelleyebilir. Bütün siteye yönelik gerçekleştirilecek erişim engelleri, İSS’lerin kontrolündeki DNS sunucular üzerinden alan adı özelinde veya routerlar üzerinden sunucu IP/portları özelinde (kullanıcı LAN’dan internete çıkarken router üzerinden trafiğini geçirdiği için) gerçekleştirilebilir.
İSS’ler eğer teknolojik altyapıları mevcut ise ağa dair gelişmiş firewall teknolojileri-DPI teknolojileri kullanarak ya da trafiği proxy üzerinden geçirerek, URL bazlı bir engelleme ve sair internet filtreleme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Teknolojilerin gelişmişlik seviyesi, SSL kullanan veya çok daha ötesindeki kriptolu yapılarda başarı sağlayabilir. Ancak bu üst seviye teknolojilere dayalı yöntemler trafiğin içeriğine dair izleme faaliyetlerinde de kullanılabildiği için eğer bunlar erişim engellerinde kullanılacaksa, uygulamalar şeffaf bir yapıda olmalıdır.